Uit recente cijfers van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO blijkt dat Roerdalen te maken heeft met een aanzienlijk isolatieprobleem. Maar liefst een derde van de woningen in deze gemeente is slecht geïsoleerd, wat neerkomt op meer dan 2000 huizen. In vergelijking met soortgelijke gemeenten presteert Roerdalen echter bovengemiddeld, waar slechts één op de twee woningen als 'doorwaaiwoning' wordt bestempeld.
Vooral bewoners van eengezinswoningen staan voor een uitdaging wat betreft isolatie, aangezien de helft van deze huizen slecht geïsoleerd is. Daarentegen heeft één op de vier appartementen in Roerdalen te kampen met slechte isolatie.
Slechts één op de elf woningen in Roerdalen biedt uitstekende isolatie, terwijl het merendeel nog onder de categorie 'redelijk' valt. Opvallend genoeg zijn bewoners van koophuizen relatief vaak verzekerd van goede isolatie, waar één op de twaalf huizen goed geïsoleerd is. Voor corporatiewoningen in Roerdalen geldt dat slechts één op de 25 van deze woningen goed geïsoleerd is.
De focus van het onderzoek ligt met name op buitenmuurisolatie, aangezien dit het meest gehanteerde criterium is van isolatiekwaliteit. Deze kwaliteit wordt in grote mate bepaald door het energielabel van elke woning. Opvallend is dat huizen zonder energielabel, wat minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad betreft, niet zijn meegenomen in deze berekeningen.
Het onderzoek benadrukt dat woningbezitters zich weinig richten op gevelisolatie, ondanks de beschikbare subsidies. In Roerdalen is er in het afgelopen jaar slechts 4054 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie. Indien men uitgaat van 90 vierkante meter per woning, impliceert dit dat slechts 45 gevels zijn geïsoleerd.
Het isoleren van een buitengevel blijkt minder populair te zijn dan andere vormen van isolatie, zoals het vervangen van ramen of het isoleren van vloeren en daken. Dit heeft vermoedelijk te maken met de omgevingsvergunning die hiervoor vereist is, aangezien dit invloed heeft op het uiterlijk van de woning en in sommige gevallen geweigerd kan worden. Daarnaast gaat gepaard met aanzienlijke kosten, variërend tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie volgens adviesbureau Milieu Centraal.
Hoewel gevelisolatie enige uitdagingen met zich meebrengt, biedt het aanzienlijke voordelen. Gemiddeld bespaart een hoekwoning in Roerdalen die goed geïsoleerd is, jaarlijks 530 kubieke meter gas, wat gelijk staat aan ongeveer 750 euro. Ter vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Roerdalen, ongeacht de isolatie, zo'n 910 kubieke meter gas per jaar.
Het onderzoek onthult de grote kansen en uitdagingen op het gebied van isolatie in Roerdalen. Hoewel de gemeente het relatief goed doet in vergelijking met gelijkwaardige gemeenten, blijft er een aanzienlijk aantal woningen met een isolatieprobleem. Het belang van gevelisolatie wordt onderstreept als een potentieel effectieve manier om energie te besparen en het comfort in woningen te verhogen.